Verplicht schatkistbankieren en uitzetten van middelen bij medeoverheden
Door de invoering van het verplicht schatkistbankieren (hierna: Schatkistbankieren) in 2013 worden de tijdelijke overtollige middelen aangehouden op de rekening-courant van de provincie bij de Nederlandse Staat (hierna: Staat). Het plaatsen van deposito's bij de Staat en medeoverheden waarop de provincie geen toezicht houdt is ook mogelijk. De uitgezette middelen betreffen tijdelijke overtollige middelen van zowel de provincie als de derde partijen waarvoor de provincie de treasuryfunctie uitvoert.
Voor de nazorgmiddelen is een uitzondering gemaakt, deze vallen niet onder het Schatkistbankieren. Nazorgmiddelen zijn middelen die specifiek zijn uitgezet voor de eeuwigdurende nazorg van de gesloten stortplaatsen en baggerspeciedepots.
Uitzetten middelen en verstrekken garanties in het kader van de publieke taak
Het uitzetten van middelen en het verstrekken van garanties in het kader van de publieke taak valt buiten het Schatkistbankieren. Binnen het kader van wet- en regelgeving bepaalt de provincie wat zij onder haar publieke taak verstaat en hoe deze zal worden uitgeoefend. De provincie kan leningen aangaan, middelen uitzetten en garanties verlenen voor de uitoefening van haar publieke taak. Aan de te verstrekken geldleningen en garanties zijn voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn in 2014 vastgesteld door Provinciale Staten in het Afwegingskader provinciaal vermogen. In 2016 zijn de Kaders voor nieuw op te richten revolverende fondsen vastgesteld, waarbij de technische kaders voor deze fondsen zijn bepaald. Het college zal bij het uitzetten van middelen of het verstrekken van garanties pas besluiten nadat een ontwerpbesluit aan Provinciale Staten is toegezonden en de leden van PS in de gelegenheid zijn gesteld om wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen.
Financieringsstatuut 2022
In december 2022 hebben wij een gewijzigd Financieringsstatuut vastgesteld. Daarnaast is een Handboek Treasury opgesteld, waarin procedures en taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot de uitvoering van de treasuryfunctie zijn vastgelegd.
Treasury-jaarplan 2025
Jaarlijks worden op basis van de gewijzigde kaderstelling in het Financieringsstatuut 2022 door middel van een vastgesteld Treasury-jaarplan financieringstransacties in de vorm van uitzettingen bij medeoverheden en het Rijk gerealiseerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen langlopende leningen en kortlopende leningen. Voor het jaar 2025 zal ook een Treasury-jaarplan worden opgesteld.