Paragrafen

Grote transities

De complexiteit van de ruimtelijke opgaven neemt nog altijd toe, getuige bijvoorbeeld de ontwikkelingen bij defensie en de weerbarstige woningbouwopgave. Behalve onze eigen ruimtelijke ambities, komen ook op ons een krachtige provincie die werkt aan de toekomst grote opgaven af, zoals de circulaire economie en waterveiligheid, die noodzaken tot aanpassen van de ruimtelijke inrichting. Met de nieuwe Omgevingsvisie als belangrijkste document voor 2025 geven wij inhoud aan onze ruimtelijke keuzes en ambities, waarbij de brede welvaart centraal staat. We behouden en versterken de kwaliteiten van het Groninger landschap en bieden daarbinnen de noodzakelijke ruimte voor (circulaire) economische ontwikkeling, natuur, landbouw, recreatie en wonen. In overleg en afstemming met de medeoverheden vinden we ruimte voor nationale belangen zoals defensie en energie-infrastructuur op een wijze die zo goed mogelijk past bij Groningen. Het wordt daarbij steeds duidelijker dat het noodzakelijk is om water en bodem een centralere positie te geven in onze ruimtelijke afwegingen.

Uitwerking doelen 2025

  1. We hebben in 2024 een ruimtelijk voorstel opgeleverd, dat in 2025 zijn beslag moet krijgen in een in een ruimtelijk arrangement met het Rijk, waarmee we de inspanningen wederkerig maken. Dat ruimtelijk voorstel vormt ook een belangrijke basis voor de nieuwe provinciale Omgevingsvisie.
  2. We verstevigen in 2025 een operationeel systeem van afstemming met de gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties, dat in 2023 en 2024 is opgetuigd. Zo realiseren we gezamenlijkheid in belangrijke ruimtelijke trajecten, zoals de provinciale Omgevingsvisie. Zo borgen we niet alleen een evenwichtige ruimtelijke agenda die de belangen van de provincie en de nationale belangen dient, maar ook de interbestuurlijke afstemming met samenwerking met waterschappen, gemeenten en Waterbedrijf Groningen.
Deze pagina is gebouwd op 10/09/2024 16:32:33 met de export van 10/09/2024 16:26:16